Kosten Koper

Kosten Koper

Wat betekent k.k. achter de vraagprijs? … ‘k.k.‘ betekent dat de woning Kosten Koper wordt aangeboden. Dat betekent dat u naast de koopsom ook de kosten voor levering van de woning betaald.

Wat zijn de kosten koper?

De kosten koper, vaak afgekort als k.k., zijn de kosten die u betaalt bij de aankoop van een bestaande woning. Denk aan overdrachtsbelasting en kadasterkosten. Deze kosten zijn niet inbegrepen in de koopsom van de woning.

Wat valt onder de kosten koper?

De hoogte van de kosten koper verschilt per aankoop van een woning. De ‘vaste’ kosten koper zijn de kosten voor de levering van de woning: de overdrachtsbelasting en de notariskosten.

Overdrachtsbelasting

Bij het kopen van een woning betaalt u overdrachtsbelasting; dit is 2 % van de koopsom. Bent u jonger dan 35 jaar dan kan u gebruik maken van een eenmalige vrijstelling van de overdrachtsbelasting.  U moet dan bij de notaris schriftelijk verklaren dat u de woning als hoofdverblijf gaat bewonen. De vrijstelling geldt voor woningen met een aankoopprijs tot € 400.000. Is de woning duurder, dan geldt het tarief van 2 %.

Notariskosten

Bij de levering van een huis bent u als koper verplicht een notaris in te schakelen; de notaris maakt rechtsgeldige aktes op, zoals de transportakte en hypotheekakte. Iedere notaris hanteert hiervoor zijn eigen tarieven. Daarnaast worden kosten in rekening gebracht voor het inschrijven van de aktes bij het Kadaster. 

Aanvullende kosten

Naast de kosten voor de levering van de woning zijn er aanvullende kosten. Deze kosten zijn niet altijd van toepassing. Bij de aanvullende kosten gaat het om:

  • Taxatiekosten

Wie een hypotheek wil aanvragen, heeft een taxatierapport nodig. Laat een woning taxeren door een onafhankelijke partij. De taxatiekosten verschillen per taxateur.

  • Advies- en bemiddelingskosten

Bij een hypotheekadviseur kunt u terecht voor zowel advies als het afsluiten van een hypotheek. De kosten die u hiervoor betaalt, zijn de advies- en bemiddelingskosten. Sluit u een hypotheek af zonder advies van een hypotheekadviseur, bijvoorbeeld online, dan betaalt u alleen de kosten voor het regelen van de hypotheek.

  • Kosten voor de aanvraag van Nationale Hypotheek Garantie

De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is een vangnet voor als u zelf uw hypotheek niet meer kunt betalen, bijvoorbeeld wanneer u werkloos raakt. Om in aanmerking te komen voor NHG mag de maximale koopsom van de woning in 2021 € 325.000 zijn. Voor NHG betaalt u eenmalig 0.7 %van het totale hypotheekbedrag.

  • Bankgarantie

Bankgarantie is een verklaring waarin een bank garandeert een bedrag aan de verkoper te betalen, als u bijvoorbeeld als koper de gemaakte afspraken uit de koopovereenkomst niet nakomt. De kosten van een bankgarantie zijn meestal 1 % van het bedrag waarvoor de bank garant staat.

  • Makelaarskosten

Schakelt u een aankoopmakelaar in bij de zoektocht naar een huis, dan betaalt u deze courtage.

  • Kosten voor een bouwkundige keuring

Koopt u een bestaand huis, dan kan u een bouwkundige keuring laten doen. Zo krijgt u meer inzicht in de technische staat van de woning. De kosten van een bouwkundige keuring kunnen oplopen tot een paar honderd euro, afhankelijk van het aantal vierkante meters van de woning.

Kosten koper meefinancieren

In 2021 mag u 100 % van de woningwaarde lenen. U kan dus geen bijkomende kosten meefinancieren in de hypotheek, waardoor u eigen geld nodig heeft. Houd rekening met een percentage van 4-6% voor deze kosten.

Kosten koper fiscaal aftrekbaar

Een groot deel van de kosten koper is wel fiscaal aftrekbaar; advieskosten, bemiddelingskosten en notariskosten voor de hypotheek mag u aftrekken. Hetzelfde geldt voor de aanvraagkosten van de NHG en de taxatiekosten.

 

 

Gerelateerde berichten

De meerwaarde van een Van de Ridder NVM-makelaar

Iedereen mag zich Makelaar noemen! Maar wat als er iets fout gaat? Onze makelaars zijn...

Lees verder

Neem geen risico bij nieuwbouw!

We gunnen het niemand; een nieuwbouwproject dat vastloopt. Bijvoorbeeld door een onverhoopt...

Lees verder

Vernieuwde NVM Open Huizen Dag op Zaterdag 2 oktober 2021.

Op de NVM Open Huizen Dag trekken duizenden woningzoekers erop uit om te koop staande woningen...

Lees verder
Funda
NVM
NWWI
vastgoedcert
NRVT Register-Taxateur