Er komt best veel op u af tijdens de bouw van uw nieuwbouw woning, zeker in de eerste maanden na het tekenen van de koop-aannemingsovereenkomst.
Een goede indeling.
De meeste mensen gaan een paar maanden voor de oplevering van hun nieuwe woning nadenken over de indeling van de woning. Maar dat is aan de late kant. Veel ruwbouwkeuzes zijn dan immers al gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan de hoeveelheid stopcontacten en de lichtpunten en de positie ervan. Deze kunt u na de oplevering niet zo gemakkelijk meer toevoegen of aanpassen. Het resultaat kan zijn dat stopcontacten niet op praktische plekken zitten of dat u te weinig licht in de woning hebt. Hetzelfde geldt voor verlichting. Een lamp wilt u het liefst recht boven de eettafel hebben en niet net ernaast. Als u bij de oplevering een lichtpunt wil verplaatsen dan kan dat alleen nog middels een kabel die zichtbaar over het plafond heen loopt.
Uw woonwensen.
Probeer met name in de eerste weken na de ondertekening van de koop-aannemingsovereenkomst actief bezig te zijn met de indeling van elke ruimte. Wat wordt de functie van een ruimte? Wat voor activiteiten gaat u hier doen? Maak per ruimte een lijstje van uw woonwensen en kijk hoe u deze kunt inpassen in de ruimte. Wilt u bijvoorbeeld graag met veel mensen tafelen of wilt u meer de nadruk leggen op een grote zitkamer? Gaat u een slaapkamer alleen gebruiken om in te slapen of komt er ook een werkplek in de kamer?
In de verkoopbrochure vind u meestal een ingetekende plattegrond met daarin een voorstel van de inrichting. Deze tekening kan u helpen om te kijken hoe u de woning wilt indelen. Maar misschien wilt u wel afwijken van wat er op deze tekening staat. Maak op basis van uw woonwensen eens een paar schetsen. U hoeft niet meteen alle meubelen in te tekenen, u kunt onderdelen in een ruimte ook clusteren. Een eettafel met stoelen noemt u ‘eten’ en hiervoor tekent u een vlek in de ruimte. Waar hecht u de meeste waarde aan?
Op de technische plattegrond vindt u de aansluitingen voor in de woning. Daar staan bijvoorbeeld stopcontacten, plafond lichtpunten en loze leidingen op ingetekend. Als u een goede indeling hebt gevonden voor uw woning, kunt u deze in meer detail intekenen op de technische plattegrond. Zo kunt u zien of bijvoorbeeld lampen boven de eettafel komen te hangen of dat dit plafondpunt moet worden verplaatst. Een plafond lichtpunt toevoegen of verplaatsen is meerwerk waar je voor moet betalen. Het toevoegen of verplaatsen van elementen kunt u bespreken met uw bouwcoach/-begeleider van het project. Soms zijn er technische beperkingen. Daar zal hij of zij u dan op wijzen.
Misschien wilt u de keuken ook op een andere plek? Houd er dan wel rekening mee dat hiervoor wel leidingen verplaatst moeten worden. Ook is dit technisch gezien niet altijd haalbaar, dus overleg dit ook met uw bouwcoach/-begeleider.
Een specialist inschakelen
Vind u het lastig om op schaal te tekenen of wilt u gewoon graag dat er iemand met u meedenkt? U kunt een interieurstylist of binnenhuisarchitect vragen om tijdens de ruwbouwfase met u mee te denken over de indeling van de woning. U hoeft dan nog niet na te denken over de look & feel van de woning, dat kunt u uitstellen tot een paar maanden voor de oplevering.
Een goed begin is het halve werk
Houd de deadline voor de ruwbouwkeuzes goed in de gaten. U moet in het begin van het nieuwbouwtraject veel doen, maar als u in uw nieuwe woning woont, is het deze moeite meer dan waard!
Wat kunnen wij voor u doen?
Heeft u een eigen woning? Wanneer zet u dan u eigen woning te koop? Vraag aan één van onze beëdigde NVM makelaars wanneer het voor u het juiste moment is om uw huidige woning te verkopen. https://riddermakelaars.nl/blog/nieuwbouw-gekocht/
Mogen wij u woning verkopen? Dan kunt u éénmalig gebruik maken van onze interieurstylist om u te helpen met de indeling van uw nieuwe woning.
Bron: Bewust Nieuwbouw