Nieuwbouw gekocht? Wanneer zet u, uw eigen woning in de verkoop?

  • 5 maart 2021
  • NVM
  • 0
Nieuwbouw gekocht? Wanneer zet u, uw eigen woning in de verkoop?

Een simpele vraag waarvan het antwoord best ingewikkeld is. De beste keuze voor u is zeer persoonlijk en afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de woningmarkt in de regio.

Op het moment dat uw nieuwbouwwoning wordt overgedragen bij de notaris, bezit u twee woningen tegelijk. Het liefst verkoopt u, uw woning op het moment dat uw nieuwbouwwoning klaar is. Bij deze optie hoeft u niet twee keer te verhuizen. Over het algemeen duurt het bouwen van een nieuwe woning ongeveer 1,5 tot 2 jaar vanaf het moment dat u bij de notaris bent geweest.

Geldige hypotheekofferte

Het vinden van een koper die bereid is om zolang te wachten op het betrekken van uw woning zal een behoorlijke uitdaging zijn. Vaak is een koper bereid om ongeveer 6 tot 9 maanden te wachten, maar veel starters willen vaak binnen 3 tot 4 maanden hun nieuwe woning al in eigendom hebben. Dit hangt namelijk samen met de geldigheid van een hypotheekofferte. Veel offertes zijn 3, 6 of 12 maanden geldig. Een offerte kan vaak wel verlengd worden maar dit kost vaak extra geld.

Dus moet u een keuze maken. Of uw eigen woning direct verkopen en tijdelijk gaan huren. Een andere optie is wachten met het in verkoop zetten van uw eigen woning totdat uw nieuwe woning klaar is. In dat laatste geval kunt u het beste 6 tot 9 maanden van tevoren starten.

Direct of later uw eigen woning verkopen?

Welke keuze u maakt hangt van een aantal zaken af. Als de gedachte van twee woningen u nerveus maakt, of u verwacht dat de woningprijzen gaan dalen dan is het raadzaam om zo snel mogelijk uw huidige woning te verkopen en tijdelijk te gaan huren. Indien u een populaire woning heeft en u verwacht dat de woningprijzen gaan stijgen dan is wachten met het opstarten van de verkoop het beste advies. Mocht u willen wachten met verkopen en gelijk willen oversteken, dan is het zeer belangrijk om dit goed in de koopovereenkomst vast te leggen.

Wilt u weten wat voor u het juiste moment is om uw woning te koop te zetten? Informeer bij de makelaars van ons kantoor voor het beste advies voor u, wij helpen u graag!

Telefonisch zijn wij bereikbaar op 0226-315341 (kantoor Broek op Langedijk) en 072-5113504 (kantoor Alkmaar). Uiteraard kunt u ook reageren via het contactformulier op deze pagina. Voor een persoonlijk gesprek bent u ook op één van onze kantoren van harte welkom. https://riddermakelaars.nl/diensten/woningverkopen/

Klik hier voor onze referenties

Gerelateerde berichten

  • NVM

NVM-woningmarktcijfers eerste kwartaal 2021 bekend.

In onze regio daalde het aantal verkopen met 31,3% t.o.v. het laatste kwartaal van 2020. De...

Lees verder
  • NVM

Een aankoopmakelaar is geen luxe, maar een verstandige investering.

Wanneer u heeft besloten dat u wilt verhuizen en u kiest voor bestaande bouw, dan wordt het zoeken...

Lees verder
  • NVM

In 4 stappen naar nieuwbouw

Hoe werkt dat eigenlijk, een nieuwbouwhuis kopen? Met dit stappenplan nemen we u mee in het proces...

Lees verder
Funda
NVM
NWWI
vastgoedcert
NRVT Register-Taxateur

Op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.