Vaak het eerste waar men aan denkt bij energiezuinig wonen zijn grote aanpassingen aan de woning. Investeren in duurzame energie zoals zonne-energie, goede isolatie door bijvoorbeeld dubbel glas of het installeren van een warmtepomp. Onderstaand geven wij u een aantal snelle goedkope bespaartips.
Bad of douche?
Ga niet te vaak in bad, neem liever een (korte) douche. Het vol laten lopen van een bad kost gemiddeld 3x zoveel water en energie als het nemen van een douche. Als u dan ook nog zorgt dat u niet te lang doucht, zet bijvoorbeeld een wekkertje na 5 minuten, dan bespaart u jaarlijks al zeker 85 euro aan water- en gasverbruik! Schaft u ook nog een waterbesparende douchekop aan, dan scheelt dat u jaarlijks nog eens ca. 48 euro extra. In de winkel kunt u zoeken naar een douchekop die maximaal 7 liter per minuut doorlaat, dit wordt op de verpakking vermeld.
Thermostaatkraan.
Installeer een thermostaatkraan. Een thermostaatkraan zorgt ervoor dat het douchewater sneller warm is en op temperatuur blijft. Dit is handig en aangenaam én u bespaart er gemiddeld 1000 liter water mee (per jaar). Ook in de keuken kunt u besparen. Wist u bijvoorbeeld dat een kokend waterkraan (quooker) veel meer energie verbruikt dan een waterkoker? De kokend waterkraan (quooker) moet continu op temperatuur gehouden worden, waardoor hij aldoor energie verbruikt, óók als u de kraan niet gebruikt.
Wassen.
Zet de wasmachine aan als de trommel vol is en was op lage temperaturen. Ook het beperkt gebruiken van de droger bespaart energie. Hang met goed weer de was aan de waslijn en je bespaart zo’n 30 euro per jaar. Zit er een ecostand op je wasmachine? Gebruik deze dan ook! De wasbeurt duurt iets langer, maar kost minder stroom.
Waarom ledlampen en spaarlampen?
Vervang gloeilampen en halogeenlampen door ledlampen. Ledlampen en spaarlampen zetten meer energie om in licht, waardoor er minder stroom nodig is voor dezelfde hoeveelheid licht. Ledlampen zijn de meest energiezuinige oplossing om energieverbruik te verminderen. Een besparing van 85% elektriciteit ten opzichte van de gloeilamp. De levensduur is langer, zo’n 15.000 branduren tegenover een gloeilamp met 1.000.
Warmtevoorziening.
Ga zorgvuldig om met de warmtevoorziening in huis. Sluit alle deuren in huis en verwarm alleen de ruimtes waar u veel komt. Zorg ervoor dat zo min mogelijk warmte verloren gaat door deuren te sluiten en de verwarming dicht te draaien in kamers waar u niet vaak bent. Hiermee kan een gemiddeld huishouden zo’n 200 euro per jaar besparen!
Thermostaat naar15graden.
Draai de thermostaat ’s nachts naar 15 graden. Met een goed geïsoleerd huis bespaart u flink op de energierekening. Maar u kan ook besparen door zelf geen warmte te verspillen. Gaat u voor langere tijd de deur uit of kruipt u onder de wol? Zet de thermostaat dan terug op 15 graden. Zo kan u al zo’n 80 tot 220 euro per jaar besparen. Mensen met vloerverwarming kunnen de thermostaat trouwens beter terugdraaien naar 17 graden, dan duurt het opwarmen in de ochtend minder lang. Zet de thermostaat als u thuis bent ook 1 graad lager dan normaal. Dit scheelt maar minimaal in warmte, terwijl u wél bijdraagt aan het milieu. Wist u dat u met 1 graad lager al 6% CO2 en 6% energie bespaart?
Energiezuinigecv-ketel.
Naast gas verbruikt u verwarmingsketel ook stroom o.a. voor de regulatie van de temperatuur, de circulatiepomp en de ventilatie. Laat het energieverbruik van uw cv-ketel daarom ook eens controleren en eventueel bijstellen door een erkende installateur. Wilt u en kun u investeren, kies dan voor een (wat prijzigere) energiezuinige ketel waarmee u stroom bespaart.
Van de Ridder Makelaars en energiezuinig wonen.
In Nederland heeft ieder huis een energielabel. Het energielabel loopt van A tot en met G en geeft het energieverbruik van de woning aan. Kiest u voor Van de Ridder Makelaars dan kan onze makelaar als uw aankoopmakelaar en/of als uw verkoopmakelaar helpen en adviseren over verduurzaming en energiezuinig wonen. Meten is weten, en dat geldt zeker voor duurzaam wonen. Aan de hand van beschikbare tools hebben wij de beste en meest uitgebreide data om tot een goed verduurzamingsadvies te komen. Uiteraard wordt er ook altijd rekening gehouden met wat de investering uiteindelijk zal opleveren. wat slimme investeringen zijn en wat de meerwaarde is van de woning als u die gaat verduurzamen. Een NVM-makelaar denkt altijd met je mee en geeft advies over verbeteringen die de waarde van de woning kunnen verhogen en het verkoopproces kunnen versnellen. Daarnaast hebben NVM-makelaars de juiste contacten om de verduurzaming van de woning kundig te laten uitvoeren. Duurzaam wonen, vraagt het uw NVM-Makelaar.