Een woning kopen middels inschrijving komt in de huidige markt vaker voor dan ooit, maar hoe werkt dat?
Wanneer er veel belangstelling is voor een woning, worden soms meerdere biedingen door verschillende geïnteresseerden uitgebracht. Dan kan de verkoper besluiten iedere gegadigde de gelegenheid te geven om binnen een vooraf bepaalde termijn éénmalig een eindbod te doen. Deze werkwijze wordt ook wel een inschrijving genoemd.
Iedereen gelijke kans
De verkoper treedt bij een inschrijving dus niet met één specifieke gegadigde in onderhandeling. Met een inschrijving geeft de verkoper iedereen een gelijke kans om mee te bieden. Uit de ingebrachte biedingen kan de verkoper vervolgens een keuze maken.
Recht van gunning
De verkoper behoudt zich altijd het ‘recht van gunning’ voor. Dat betekent dat hij of zij mag bepalen of de combinatie van prijs en voorwaarden voldoende is om aan een kandidaat te verkopen. Verkoper is dus niet verplicht aan de hoogste bieder te verkopen, maar kan bijvoorbeeld ook kiezen voor een lager bod met betere voorwaarden. Er kan zelfs worden besloten niet te gunnen (niet te verkopen). Maar over het algemeen wil een verkoper nog dezelfde dag aan gegadigden laten weten of er gegund is en aan wie.
Niet altijd naar het hoogste bod
Wanneer u een bod doet moet dat worden uitgedrukt in een absoluut bedrag en het bod mag niet zijn gerelateerd aan een ander bod. Het is dus niet mogelijk om een bod te doen van bijvoorbeeld duizend euro boven het hoogste bod. Uw bod wordt dan ongeldig verklaard.
Naast de koopsom moet een bieding ook de voorgestelde leveringsdatum en eventuele ontbindende voorwaarden bevatten. Ook deze voorwaarden zijn voor de verkoper van belang bij het maken van de verkoopbeslissing.
Bieden, eerlijk proces.
De makelaar mag geïnteresseerden niet tegen elkaar op laten bieden. Daarom hoor u nooit wat andere bieders hebben geboden. Zo blijft het proces eerlijk.
Dit maakt het voor veel geïnteresseerden wel lastig. U weet niet of u met uw bod kans maakt. U wilt niet te weinig bieden, maar ook weer niet duizenden euro’s boven de één-na -hoogste bieder zitten.
Het uitbrengen van een bieding is dus niet zo eenvoudig. Hoe weet u wat de woning werkelijk waard is en u niet een veel te hoge bieding uitbrengt? Ook kan het zijn dat u in uw enthousiasme mogelijke gebreken in de woning over het hoofd ziet.
Onze makelaars kennen de markt, hebben een bouwkundige achtergrond en jarenlange ervaring in het onderhandelen. Daarbij controleren onze makelaars het bestemmingsplan, fundering, etc. Zo kunt u zich zonder zorgen verheugen op uw nieuwe woning.
Even overleggen met een makelaar, is wel zo prettig. Dat kan! Laat één van onze makelaars u vrijblijvend terugbellen! Laat uw gegevens achter
https://riddermakelaars.nl/diensten/aankopen/
Wanneer is de koop definitief?
Heeft de verkoper uw bieding geaccepteerd? Gefeliciteerd, u heeft dan alle andere bieders buiten spel gezet en de koopovereenkomst kan opgemaakt worden. Als de koopovereenkomst is getekend is de koop voor de verkoper gelijk bindend. De koper heeft dan nog drie dagen wettelijke bedenktijd. Nadat de bedenktijd voorbij is kunt u als koper alleen nog onder de koopovereenkomst uit wanneer u rechtsgeldig een beroep doet op een ontbindende voorwaarde.
Wilt u uw woning ook verkopen op inschrijving?
Wanneer er veel interesse is in uw woning dan kan verkopen op inschrijving de beste keuze zijn. Wij helpen u graag met de verkoop op inschrijving. Wilt u de mogelijkheden voor uw huis ontdekken? Dat kan! Laat één van onze makelaars u vrijblijvend terugbellen! Laat uw gegevens achter