Zelf extra waarde toevoegen aan uw huis

 • 16 februari 2021
 • NVM
 • 0
Zelf extra waarde toevoegen aan uw huis

U wilt uw huis verkopen en de maximale opbrengst uit de verkoop halen? Onze makelaars geven u graag een aantal tips met zelfwerkzaamheden die ervoor zorgen dat u de maximale prijs voor uw woning kunt krijgen.

 1. Repareer kleine gebruikssporen, achterstallig onderhoud

U kent het wel, de plekken op de muur waar regelmatig handen langs gaan, het stukje behang dat een paar jaar geleden is los gegaan, plinten die los liggen of verf dat is afgebladerd bij het kozijn. In uw huis is geleefd en zelf stoor u zich waarschijnlijk niet zo aan die kleine imperfecties. Voor iemand die nieuw komt kijken in uw huis, zijn dat juist de dingen die als eerst opvallen. Wilt u een goede eerste indruk maken dan zijn dat juist de punten die als eerste opvallen.

Vraag eens een vriend om met argusogen door uw huis te lopen en op te schrijven wat hij ziet.

 1. Schilder smaakgevoelige kleuren / felle kleuren

Die felgroene kleur op de kinderkamer vindt uw kind echt heel leuk of die rode muur in de woonkamer vind u heel erg bij jullie passen! Erg aanwezige kleuren vragen al snel om de aandacht, waardoor een kijker de rest van de kamer niet meer ziet.

Door te kiezen voor lichte kleuren maak u de kamers optisch ruimer en lichter en kan de potentiële koper zich focussen op de kamer zelf.

 1. Hal / entree klaar maken voor verkoop

De hal is de ruimte die als eerste wordt gezien wanneer iemand uw huis binnen komt. Zorg ervoor dat deze lekker licht en opgeruimd is. Laat bijvoorbeeld geen schoenen staan in de hal en maak de kapstok even leeg.

Een lege vloer zorgt voor ruimte.

 1. Natuurlijk daglicht doet wonderen

Wanneer de woning door de potentiële kijker wordt bekeken, is het raadzaam om zoveel mogelijk daglicht in huis toe te laten. Het is dus van groot belang geen gordijnen dicht te doen, de, rolluiken omhoog te zetten en eventuele grote objecten voor het raam even te verplaatsen.

Natuurlijk daglicht doet wonderen, blokkeer dit niet

 1. Ruimte in de woonkamer

De woonkamer is één van de belangrijkste ruimten tijdens een bezichtiging. Zorg er voor dat iemand niet tegen een achterkant van een bank aan kijkt of dat er een stoel in het pad staat. u kunt er voor kiezen (grote) meubels tijdelijk ergens anders op te slaan, zodat er meer ruimte in de kamer wordt gecreëerd.

Bij de verkoop is het belangrijk om zo veel mogelijk het huis te laten zien, waarbij ruimte een grote rol speelt.

 1. Persoonlijke spullen

Door de jaren heen heb u veel spullen verzameld, leuke foto’s, een paar souvenirtjes van de leuke reizen die u hebt gemaakt. Dit is voor jou natuurlijk heel waardevol, maar voor een potentiële koper kan dit heel rommelig over komen.

Verwijder alle persoonlijke spullen, dit geeft een bezoeker een rustiger gevoel.

 1. Losse snoeren en kabels

Een TV aan de muur staat natuurlijk erg mooi maar als de kabels niet netjes zijn weg gewerkt, kan het er rommelig uitzien. Dat geldt ook voor andere losse snoeren en eventuele opladers. Netjes wegwerken en opruimen is zo gedaan en dat voelt dat ook direct goed!

Kabelgootjes op een witte muur verbergen makkelijk de zwarte kabels

 1. Kasten zonder deuren

Als u kasten hebt zonder deuren, zijn dat vaak van die plekken waar het er onopgeruimd uit kan zien. Haal alle overbodige dingen uit de kast en orden het netjes. Ook dit zorgt voor meer rust, ruimte en licht in huis.

Een open kast is vaak een rommelige plek

 1. Toilet is altijd een vergeten kamertje

Het kleinste kamertje in huis wordt vaak over het hoofd gezien, terwijl daar juist veel persoonlijk dingen staan. Een grappige verjaardagskalender, een zeepje ooit meegenomen uit Oostenrijk. Een kleine moeite om deze dingen even weg te halen bij bezichtigingen.

Juiste in het kleinste kamertje is het van belang ruimte te creëren

 1. Spullen van de kinderen

Het is vanzelfsprekend dat u niet alle spullen van de kinderen op kunt ruimen, u woont er zelf tenslotte nog. Maar zeker spullen als de box, een kinderwagen en een wipstoeltje nemen veel ruimte in. u zou ervoor kunnen kiezen om tijdens het maken van de foto’s en de bezichtigingen deze even op zolder te plaatsen.

Ruimte creëren door het tijdelijk weghalen van kinderspullen

 1. Tuin opruimen / netjes maken

De tuin is de kers op de taart! Een nette en goed onderhouden tuin completeert een mooi huis. Net zoals bij de rest van het huis, is het belangrijk zoveel mogelijk ruimte te creëren. Zet tuinmeubilair, het zandbakje van de kinderen losse fietsen etc. even in de schuur.

Een onderhouden tuin maakt het plaatje compleet

 1. Smeer alle sloten / scharnieren

Daar staat de makelaar dan, met de sleutel in zijn hand, om de potentiële kopers van het huis rond te leiden. Dan wil u natuurlijk niet dat hij eerst moeite heeft met het open maken van de deur. WD40 in het slot zorgt voor een goede start van de bezichtiging.

Een soepel begin van de bezichtiging begint met een soepel slot.

Meer weten? Bel voor een afspraak naar ons makelaarskantoor in Alkmaar:072-5113504 of ons kantoor in Broek op Langedijk: 0226-315341.

 

Gerelateerde berichten

 • NVM

NVM-woningmarktcijfers eerste kwartaal 2021 bekend.

In onze regio daalde het aantal verkopen met 31,3% t.o.v. het laatste kwartaal van 2020. De...

Lees verder
 • NVM

Een aankoopmakelaar is geen luxe, maar een verstandige investering.

Wanneer u heeft besloten dat u wilt verhuizen en u kiest voor bestaande bouw, dan wordt het zoeken...

Lees verder
 • NVM

In 4 stappen naar nieuwbouw

Hoe werkt dat eigenlijk, een nieuwbouwhuis kopen? Met dit stappenplan nemen we u mee in het proces...

Lees verder
Funda
NVM
NWWI
vastgoedcert
NRVT Register-Taxateur

Op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.