Een energielabel is verplicht bij het verkopen of verhuren van een woning. Het energielabel van een woning laat een huurder of koper in één oogopslag zien hoe energiezuinig de woning is. De overheid wil er met dit energielabel voor zorgen dat huiseigenaren energiezuinige maatregelen nemen. Bijvoorbeeld via de installatie van zonnepanelen of een zuinige cv-ketel. Sinds 2008 is het energielabel verplicht bij elke woningoverdracht.
In 2015 hebben alle huiseigenaren een voorlopig energielabel van de overheid gekregen. Dit voorlopige energielabel is een schatting gebaseerd op gegevens uit het kadaster en op gegevens van vergelijkbare huizen. Hierbij kunt u denken aan: type huis, de grootte en het bouwjaar. Indien de woning wordt verkocht of verhuurd dient dit label bij de eigendomsoverdracht omgezet te zijn in een definitief label. Benieuwd naar het (voorlopige) energielabel van uw woning? U kunt uw energielabel opzoeken via energielabel.nl.
Het energielabel geeft met klassen en kleuren aan hoe energiezuinig een huis is, dit in vergelijking met soortgelijke huizen. Energielabel A++ (donkergroen) is zeer zuinig, energielabel G (rood) is zeer onzuinig.
Informatie op het energielabel
Een energielabel voor woningen geeft aan:
- of een woning veel of weinig energie verbruikt (de energieprestatie). Woningen met een A++++-label zijn het energie zuinigst. De minst zuinige woningen krijgen een G-label.
- hoe de woning energiezuiniger gemaakt kan worden. Denk bijvoorbeeld aan isolatie van de vloer of het dak, spouwmuurisolatie of het plaatsen van zonnepanelen.
- of de woning makkelijk van het gas af kan.
Belang van het energielabel
Het energielabel heeft voordelen voor de eigenaar van het huis, kopers van woningen en nieuwe huurders:
- Kopers en nieuwe huurders zien direct of een woning energiezuinig of onzuinig is.
- Het energielabel geeft kopers en huurders een indicatie van de energierekening.
- Het energielabel laat met voorbeelden zien hoe een eigenaar zijn huis energiezuiniger kan maken.
- Het energielabel kan een positieve invloed hebben op de uiteindelijke verkoop- of verhuurprijs van een woning.
- Een groen energielabel kan de verkoop of verhuur van een woning versnellen.
Nieuw op het energielabel: hoe snel kan woning van het gas af?
Vanaf 1 augustus 2021 geeft het energielabel ook aan of een woning makkelijk van het gas af kan. En of dak, vloer of ramen nog (extra) isolatie nodig hebben om over te stappen op een elektrische warmtepomp of een aansluiting op een warmtenet. In slecht geïsoleerde woningen heeft een warmtepomp of aansluiting op het warmtenet geen zin.
Het energielabel geeft aan hoe goed een woning is geïsoleerd (zogenoemde isolatieniveau). En hoe dak, vloeren en ramen van een woning optimaal geïsoleerd kunnen worden (zogenoemde streefwaarden). Bij een oude woning liggen de streefwaarden lager dan bij een nieuwe woning. Als een dak, vloer of raam optimaal is geïsoleerd, vermeldt het energielabel dat het voldoet aan de standaard voor woningisolatie.
Verplichting energielabel
Het energielabel is verplicht bij de verkoop, verhuur en oplevering van woningen en appartementen. Bij sommige woningen of bijzondere gebouwen is een energielabel niet verplicht. Bijvoorbeeld bij een beschermd monument of fabriekshal.
Aanvragen van een energielabel
Het aanvragen van een energielabel is sinds 1 januari 2021 ‘strenger’ is geworden. Voorheen kon u het energielabel in de meeste gevallen zelf online regelen. Nu is het verplicht om een energieadviseur aan huis te laten komen. De adviseur neemt ter plaatse alle kenmerken van de woning op en meet de woning in.
Dat betekent ook de nieuwe manier van aanvragen langer duurt dan voorheen. Omdat het weken tot zelfs maanden kan duren, adviseren we om ingeval van verhuur of verkoop zo snel mogelijk een energielabel aan te gaan vragen.
Toezicht op het energielabel
De Inspectie Leefomgeving en Transport controleert of er een geldig energielabel is bij de verkoop, verhuur of oplevering van woningen. Eigenaren die geen geldig energielabel hebben geregeld bij verkoop van hun woning lopen het risico hiervoor een boete te krijgen van de ILT.
Wilt u meer weten? Neem dan contact met ons op.
Bron; rijksoverheid