Hoe werkt dat eigenlijk, een nieuwbouwhuis kopen? Met dit stappenplan nemen we u mee in het proces van oriënteren tot en met wonen.
Stap 1: Oriënteren.
Wat zijn uw woonwensen? Hoeveel kunt u betalen? In de fase van oriënteren krijgt u een beeld van uw ideale woning en uw financiële mogelijkheden.
Woonwensen bepalen:
Weet wat u wilt, en vooral ook wat u niet wilt. Dat maakt het zoeken van een passend huis een stuk eenvoudiger. U kunt immers veel gerichter zoeken als u uw woonwensen duidelijk voor ogen heeft. Zet dus goed op een rijtje wat u echt belangrijk vindt, en op welke gebieden u eventueel concessies zou kunnen doen.
Financiële mogelijkheden in kaart brengen
Hoeveel mag ik lenen? Wat is mijn huidige woning waard? Welke maandelijkse lasten kan ik aan? Met de antwoorden op dit soort vragen brengt u uw financiële mogelijkheden om een huis te kopen in kaart. Geldverstrekkers hanteren normen voor wat u maandelijks mag uitgeven aan uw hypotheek. Uw financiële ruimte wordt bepaald op grond van uw inkomen, eigen vermogen, schulden en verplichtingen. Verder is uw uitgavenpatroon van belang; hoeveel wílt u eigenlijk aan wonen uitgeven, in relatie tot uw andere uitgaven?
Huis zoeken
Heeft u uw (woon)wensen en mogelijkheden, o.a. op financieel gebied, goed in beeld? Dan kunt u een huis gaan zoeken. U kunt hiervoor terecht op diverse websites of u aanmelden bij uw regionale NVM makelaar. Voor de meeste nieuwbouwprojecten kunt u zich vrijblijvend inschrijven voor een nieuwsbrief. Dan blijft u op de hoogte, bijvoorbeeld over de start van de verkoop of de ontwikkeling van nieuwe fases. Vaak kunt u ook uw gegevens achterlaten of online al om een optie verzoeken. Is er een modelwoning aanwezig? Maak een afspraak om te kijken u kunt dan ook meteen een kijkje nemen in de omgeving.
Vaak is de periode van inschrijving tot aankoop hectisch en moeten er snel beslissingen genomen worden. Gebruik de periode tussen inschrijving en aankoop daarom goed en maak nu alvast een afspraak met één onze drie beëdigde gecertificeerde nvm makelaars om inzicht te krijgen over de waarde van uw huidige woning en samen door te nemen wat er allemaal komt kijken bij het kopen van een nieuwbouwwoning. Waar moet u beslist op letten? En welke mogelijkheden biedt nieuwbouw? Wanneer start u met de verkoop van uw eigenwoning?
Stap 2: Beslissen.
U heeft een nieuwbouwhuis gevonden. Dan begint de fase van beslissen, zoals over het koopcontract, de hypotheek en de opties om er nóg meer úw huis van te maken.
Een optie krijgen.
Uw belangstelling wordt pas echt concreet als u een optie verkrijgt. Daarmee heeft u het eerste recht van koop. Met een optie creëert u voor uzelf bedenktijd. Tijdens deze periode heeft u een exclusief recht om het huis van uw keuze te kopen. De optietermijn bedraagt meestal een week. Na afloop daarvan moet u een koop-/aannemingsovereenkomst ondertekenen. Zo niet, dan kan de aanbieder met een andere geïnteresseerde verder. U kunt ook een optie nemen om als eerste in aanmerking te komen voor een huis als een andere koper of huurder afhaakt.
Meer- en minderwerk uitkiezen
U kunt uw nieuwbouwhuis helemaal aan uw wensen laten aanpassen via meer- en minderwerk, ook wel opties genoemd. Denk aan een andere keuken, een uitbouw, een dakkapel, een andere indeling of extra stopcontacten. Om het overzichtelijk te houden, biedt de aannemer vaak een lijst met standaard meer- en minderwerk. Het gaat dan om veranderingen die meer nieuwbouwkopers (zullen) wensen, zoals het toevoegen van wandcontactdozen, het veranderen van de draairichting van deuren, het verplaatsen van wanden, een andere keuken of andere tegels in de badkamer. Wilt u aanpassingen die buiten het standaard meer- of minderwerk vallen, dan is er sprake van individueel meer- of minderwerk. De aannemer geeft aan of uw wensen haalbaar zijn en komt met een prijsvoorstel. Informeer wel altijd goed naar de uiterste datum waarop nog aanpassingen mogelijk zijn. U kunt de aanpassingen meefinancieren in uw hypotheek. Dat gaat op basis van de offerte. Zorg er voor dat u, voordat u het koopcontract ondertekent, weet wat er allemaal mogelijk is en hoeveel de aanpassingen kosten. Zo kunt u een weloverwogen beslissing nemen.
Garantieregeling
Controleer of er een garantieregeling geldt met het Keurmerk GarantieWoning. Zo’n regeling beschermt u als de bouwer failliet gaat of als er gebreken zijn. Een garantieregeling met het Keurmerk GarantieWoning biedt u extra bescherming ten opzichte van wat in de wet is geregeld. De verzekering dekt de meerkosten van het afbouwen van uw huis na een faillissement van de aannemer. Ook geldt er een garantieperiode voor gebreken aan uw huis. Als de bouwer niet voldoet aan zijn verplichting om eventuele gebreken te herstellen, dekt de verzekering de herstelwerkzaamheden. Het Keurmerk GarantieWoning biedt u meer voordelen. De Stichting GarantieWoning, die het keurmerk afgeeft, stelt ook eisen aan de contracten en aan de manier waarop geschillen worden behandeld en opgelost.
Koop-/aannemingsovereenkomst
Een koopcontract voor een nieuwbouwhuis dat nog niet is (af)gebouwd, bestaat uit de koop van de grond en een opdracht voor de (af)bouw van het huis. Daarom wordt het koopcontract in veel gevallen een koop-/aannemingsovereenkomst genoemd. Soms komt een nieuwbouwproject niet van de grond of u krijgt de financiering niet rond. Dan kan de koop niet doorgaan. In de ontbindende of opschortende voorwaarden is dit juridisch vastgelegd. In de meeste gevallen gaat alles gewoon goed en vindt bij de notaris de eigendomsoverdracht plaats.
Naar de notaris
Om officieel eigenaar te worden van uw nieuwbouwhuis, moet u naar de notaris. Met de ondertekening van de leveringsakte vindt de eigendomsoverdracht plaats. Zodra de termijnen van de ontbindende voorwaarden zijn verstreken en de opschortende voorwaarden zijn vervuld, is de koop definitief. Maar daarmee bent u nog geen eigenaar. Ter voorbereiding op de eigendomsoverdracht stelt de notaris de definitieve koopovereenkomst op. Deze wordt leveringsakte of transportakte genoemd. In deze akte staan de afspraken uit het koopcontract, meestal de koop-/aannemingsovereenkomst.
Stap 3. Bouwen
Het bouwen is begonnen. De projectontwikkelaar of bouwer informeert u. Maar wat te doen als de bouw niet verloopt zoals afgesproken?
Voortgang in de gaten houden
De projectontwikkelaar of bouwer informeert u via verschillende kanalen, zoals nieuwsbrieven, de projectsite of social media, zoals Facebook. Vaak organiseert hij ook bezoeken aan de bouwplaats. Toch is het verstandig ook zelf informatie te verzamelen, bijvoorbeeld door op eigen initiatief en dus op een ander moment de bouwplaats te bezoeken. In verband met de veiligheid moet u dan wel vooraf een afspraak maken. Vervolgens meldt u zich op het afgesproken tijdstip bij de uitvoerder. Als u tijdens zo’n bezoek, of op een andere manier, constateert dat de bouw niet naar wens of volgens afspraak wordt uitgevoerd, neem dan zo snel mogelijk contact op met uw contactpersoon. Hoe eerder u gebreken of afwijkingen constateert, hoe gemakkelijker deze nog zijn te herstellen. Het kan ook voorkomen dat de bouw niet zo snel gaat als u had gedacht. Slechte weeromstandigheden kunnen hiervan een oorzaak zijn, maar ook financiële problemen bij de bouwer of ontwikkelaar. Als de bouw achterloopt op de planning, spreek de bouwer of ontwikkelaar hier dan op aan. En betaal nooit vooruit voor werkzaamheden die nog niet zijn uitgevoerd.
De oplevering van uw huis
Na maanden bouwen is uw huis klaar en volgt de oplevering. U krijgt dan de sleutel en bent officieel eigenaar en verantwoordelijk. Maar eerst controleert u, samen met de ontwikkelaar of bouwer, het huis op gebreken. Tijdens deze controle komt u bijna altijd wel een paar ‘opleverpunten’ tegen. Meestal gaat het om kleinigheden, zoals krassen. Maar het kan ook om andere gebreken gaan. Alle tekortkomingen worden genoteerd in een opleveringsrapport. Met de ondertekening daarvan aanvaardt u het huis, met uitzondering van de genoteerde gebreken. Bouwen is mensenwerk; er kan altijd iets misgaan. De bouwer moet de opleverpunten binnen drie maanden na oplevering oplossen. Lukt dat niet, dan kunt u hem in gebreke stellen.
Stap 4: Wonen
Na oplevering en overdracht is het huis van u en gaat u erin wonen. Maar hoe werken alle installaties? Hoe profiteert u optimaal van het comfort dat uw nieuwbouwhuis u biedt? En hoe zit het met de garanties?
Uw huis afwerken: eerst het bouwvocht eruit
Als uw huis is opgeleverd, wilt u er zo spoedig mogelijk gaan wonen. En dus wilt u snel aan de slag met het afwerken van vloeren, wanden en plafonds. Toch kunt u daar beter mee wachten. Eerst moet het bouwvocht uw huis uit. Een nieuwbouwhuis wordt in fases gebouwd, waardoor de verschillende verdiepingen en muren tijdens de bouw in aanraking komen met regen en vocht. Daarnaast zit er vocht in bouwmaterialen, zoals beton. Als het huis eenmaal af is, zit veel van dit vocht nog in de wanden, vloeren en plafonds. In een gemiddeld nieuwbouwhuis gaat het om zo’n 3.000 tot 4.000 liter! Voordat u wilt gaan schilderen, stuken of behangen, of de vloeren leggen, moet dat vocht eruit. U wilt immers geen verf die afbladdert, schimmelplekken in uw stucwerk, gele vlekken op uw behang of vloeren die kromtrekken en loslaten.
U kunt uw nieuwbouwhuis het beste laten drogen door het huis voorzichtig op te warmen. In de eerste week warmt u alle vertrekken op tot 17 graden. In de weken daarna doet u daar elke week een graadje bij, totdat de temperatuur is gestegen tot 20 graden. Een temperatuur hoger dan 20 graden heeft geen zin. U loopt dan het risico op krimpscheuren en op schade aan de constructie. Behalve geleidelijk warm stoken is het verstandig uw huis – zeker in deze periode – regelmatig goed te ventileren. Zet deuren, ramen en roosters tijdens het ventileren tegelijkertijd open, zodat de lucht goed kan circuleren. Bij een goede luchtcirculatie drogen uw muren, vloeren en plafonds immers het snelst. En heeft u al meubels of andere spullen in huis staan, zet die dan minstens vijf centimeter van de muren. Zo kunnen de muren op die plekken ook goed drogen.
Tot tien jaar garantie
De eerste drie maanden na de oplevering vallen geconstateerde gebreken nog onder de oplevering. Daarna heeft u in principe zes jaar garantie op uw nieuwbouwhuis. Voor ernstige gebreken geldt een garantietermijn van tien jaar. Kort gezegd is een gebrek ernstig als het de constructie van uw huis aantast of als het uw huis ongeschikt maakt voor bewoning. Bepaalde onderdelen van uw huis kennen kortere garantietermijnen of zelfs geen garantie. Dat laatste geldt bijvoorbeeld voor verkleuringen. De garantie op schilderwerk is een jaar. Op de meeste installaties zit een garantietermijn van twee jaar. Voor een volledig overzicht raadpleegt u uw garantieregeling.
Meer weten over nieuwbouw?
Telefonisch zijn wij bereikbaar op 0226-315341 (kantoor Broek op Langedijk) en 072-5113504 (kantoor Alkmaar). Via WhatsApp, email etc. kunt u uiteraard ook contact met ons opnemen. Voor een persoonlijk gesprek bent u ook op één van onze kantoren van harte welkom.