Maar hoe zit dit in onze eigen regio? En wat betekent dit dan voor u?
Huizenprijzen.
Jarenlang zijn de huizenprijzen gestegen. De hoge energiekosten, de stijgende inflatie en de gestegen hypotheekrente heeft de gekte uit de woningmarkt gehaald. Hierdoor is de hectische woningmarkt van de afgelopen jaren in een rustigere realistische situatie gekomen, waarbij kopers weer in alle rust woningen kunnen bezichtigen. De markt komt meer in evenwicht.
Uit de marktgegevens van de NVM blijkt dat de gemiddelde koopprijs;
Alkmaar/Koedijk in een jaar tijd (2021 t.o.v. 2022) met gemiddeld 4,5% is toegenomen. Daarin tegen zien we een gemiddelde prijsdaling van 0,9% tussen September 2022 en December 2022.
Langedijk is de gemiddelde koopprijs in een jaar tijd (2021 t.o.v. 2022) met gemiddeld 5,2% toegenomen. Ook hier zien we een gemiddelde prijsdaling tussen September 2022 en December 2022 (2,2%)
Heerhugowaard is de gemiddelde koopprijs in een jaar tijd (2021 t.o.v. 2022) met gemiddeld 6,2% toegenomen. Ook hier zien we een gemiddelde prijsdaling tussen September 2022 en December 2022 (2,3%)
De huizenprijzen zijn dus nog maar beperkt aan het dalen. Vooralsnog wordt er geen extreme daling van de huizenprijzen verwacht in 2023 en is een zware huizencrisis, zoals in 2009-2013, dus niet aan de orde.
Wat betekent dit voor u?
Verkoper; Kopers zijn bereid om een realistische prijs te geven dus als u snel wilt verkopen zult u als verkoper een realistische prijs voor uw woning moeten vragen. Om de vraagprijs te bepalen kunt u het beste een afspraak maken met uw NVM makelaar. Allerlei aspecten van uw woning zijn belangrijk om de vraagprijs te bepalen. Is uw woning energiezuinig/gasloos, in wat voor type woning woont u, waar is uw woning gelegen, hoe is uw woning gelegen, heeft u een moderne woning of zijn er verbouwingsmogelijkheden, werken aan huis mogelijk etc. etc. Onze makelaars houden zich dagelijks bezig met het verkopen en aankopen van woningen, zij weten wat kandidaten zoeken, kunnen u adviseren over de juiste verkoopstrategie en bijbehorende vraagprijs.
Starter in de woningmarkt; Voor starters heeft de woningmarkt twee kanten. Enerzijds is het fijn dat de huizenprijzen stabieler worden en in de meeste regio’s dalen. Anderzijds zijn de woonlasten hoger dan een jaar geleden, wat het lastiger maakt om een geschikte woning te vinden. De hypotheekrente is inmiddels alweer iets aan het zakken, nu betaal je voor 20 jaar vast iets meer dan 4% rente. Dit blijft hoger dan een jaar geleden waardoor u minder kan lenen.
Doorstromer in de woningmarkt; U staat in een betere positie om een nieuwe woning te kopen. Door de gestegen prijzen in de afgelopen jaren hebben veel doorstromers een stevige overwaarde opgebouwd. Dit kan u gebruiken bij het zoeken naar een nieuw thuis.
Nieuwe huizencrisis?
Door de jarenlange stijgende trend in huizenprijzen hebben de meeste woningen een waardesprong gemaakt. Uit onderzoek blijkt dat woningen een gemiddelde overwaarde hebben van €. 175.000,–. Een daling van de huizenprijs kan daarom worden opgevangen. Bij een scenario met een daling van 3% per jaar is de overwaarde in 2040 pas verdampt. De huidige woningmarkt kan dus wel tegen een stootje. Let op, bovenstaande cijfers gaan over gemiddelden.
Meer weten over uw kansen op de woningmarkt? Neem contact met ons op.
Bron; NVM