Je hebt je droomhuis gevonden, maar vanwege de grote belangstelling voor de woning heeft de makelaar besloten om de verkoop via inschrijving te laten verlopen. Dit klinkt misschien wat ingewikkeld, vooral als je dit nog niet eerder hebt meegemaakt. Geen zorgen, we leggen je hier precies uit wat het inhoudt, hoe het werkt en op welke wijze je het beste bod kunt uitbrengen.
Wat is verkoop bij inschrijving?
Verkoop bij inschrijving is een proces waarbij meerdere geïnteresseerden tegelijk een bod mogen doen op een woning. Het grote verschil met een reguliere verkoop is dat er geen ruimte is voor onderhandelen. Je brengt gelijk je definitieve bod uit, en op een vooraf bepaald moment sluit de inschrijving. Daarna beslist de verkoper welke koper, in zijn ogen, het beste aanbod heeft gedaan. Dit kan het hoogste bod zijn, maar soms spelen andere factoren, zoals leveringsvoorwaarden of financiering, ook een belangrijke rol.
Waarom verkoop bij inschrijving?
Verkoop bij inschrijving wordt vaak gekozen wanneer er verwacht wordt dat een woning veel belangstelling zal trekken. Het geeft de verkoper de mogelijkheid om alle biedingen overzichtelijk op een rij te zetten en de beste koper te kiezen. Let wel, “beste” betekent niet altijd het hoogste bod; soms weegt een snellere oplevering of het ontbreken van ontbindende voorwaarden zwaarder mee. Hierdoor krijgen ook kopers met een lager bod een kans, mits hun voorwaarden aantrekkelijk zijn.
Het proces: van bezichtiging tot inschrijving
Net zoals bij een normale verkoop begin je met het bezichtigen van de woning. Dit is het moment waarop je kunt bekijken of het huis echt aan je wensen voldoet. Heb je besloten dat dit het huis van je dromen is? Dan is het tijd om je voor te bereiden. Alle biedingen moeten voor een specifieke deadline binnen zijn, waarna de verkoper een keuze maakt. Het is belangrijk om te beseffen dat je geen inzicht hebt in de biedingen van anderen; je moet dus meteen je beste bod neerleggen.
Voorbereiding voor een succesvol bod bij inschrijving
- Financiële voorbereiding is essentieel: Voordat je een bod doet, is het verstandig om samen met een hypotheekadviseur jouw financiële mogelijkheden door te nemen. Zo weet je exact hoeveel je kunt bieden zonder boven je budget te gaan. Schakel indien mogelijk een aankoopmakelaar in voor professioneel advies. Het is hun dagelijks werk.
- Bied slim en flexibel: Naast de hoogte van het bod, zijn ook de voorwaarden belangrijk. Hoe minder voorbehouden (zoals financiering of bouwkundige keuring) je stelt, hoe aantrekkelijker jouw bod kan zijn. Wees duidelijk over zaken zoals opleverdatum en zorg dat je flexibel bent waar mogelijk.
- Maak je bod uniek: Een iets afwijkend bedrag kan opvallen. In plaats van een rond bedrag van bijvoorbeeld € 300.000, kun je kiezen voor een bedrag van bijvoorbeeld € 303.567. Dit trekt de aandacht.
- Zorg voor een persoonlijke noot: Verkopers hebben vaak een emotionele band met hun huis. Schrijf een persoonlijke brief waarin je uitlegt waarom dit huis voor jou zo bijzonder is. Dit kan de keuze van de verkoper beïnvloeden, zelfs als je niet het hoogste bod hebt.
- Blijf realistisch: Hoe mooi het huis ook is, blijf rationeel. Doe geen bod dat je later niet kunt waarmaken, of dat ver boven de marktwaarde ligt.
Werkwijze na de inschrijving?
Alle bieders worden, nadat de verkoper een keuze heeft gemaakt, gebeld door de makelaar Als jij de koper bent, wordt er met jou een koopovereenkomst opgemaakt.. Je ontvangt dan een concept koopovereenkomst die je rustig door kunt nemen. Nadat deze door jou en de verkoper akkoord is bevonden, wordt deze door beide partijen ondertekend. Vanaf dat moment heb je nog een wettelijke bedenktijd van drie dagen waarin je zonder opgaaf van redenen van de koop kunt afzien.
Wil je meer informatie of de deskundige hulp van een aankoopmakelaar? Wij staan klaar om je door dit spannende proces te begeleiden en ervoor te zorgen dat jij de beste kans maakt op aankoop van de woning. Neem contact met ons op Alkmaar of Broek op Langedijk.