Gaan u en uw partner uit elkaar en heeft u samen een koopwoning dan komen er veel vragen. Want wat gebeurt er met uw woning en de hypotheek? Kan één van beiden blijven wonen? Gaat u de woning verkopen? Wij hebben de belangrijkste aandachtspunten voor u op een rij gezet.
Hoe zorgt u bij een scheiding voor een goede verdeling van huis en hypotheek?
U gaat uit elkaar en één van u beiden wil in de woning blijven wonen? Hoe verdeelt u dit grootste financiële bezit? Kan degene die wil blijven wonen het wel betalen? Bij het overzetten of verdelen van de woning en de hypotheek komt veel kijken. Er zijn hiervoor een aantal manieren. Één van beiden blijft in de woning wonen en koopt de ander uit, de woning wordt verkocht en de winst verdeeld. U kunt er ook voor kiezen om de woning niet te verdelen.
Één van beiden blijft wonen.
Als u beiden eigenaar bent van de woning en één van tweeën blijft wonen, dan kan degene die in de woning blijft de hypotheekschuld overnemen van de partner. Die is dan aansprakelijk voor de hypotheekschuld. Hiervoor is het noodzakelijk dat de hoofdelijke aansprakelijkheid wordt geregeld. Daarmee is de vertrekkende partner niet langer verantwoordelijk voor de hypotheeklasten van de woning. Bij overwaarde van de woning, moet de vertrekkende partner worden uitgekocht. Hiervoor moet een erkend NVM taxateur en makelaar eerst de waarde van de woning bepalen. Vervolgens wordt de hypotheekschuld overgeschreven op naam van degene die na de scheiding de woning gaat overnemen. Een procedure tot ontslag van hoofdelijke aansprakelijkheid kan een aantal maanden duren
Een andere oplossing is, dat er een nieuwe hypotheek wordt afgesloten op naam van de blijvende partner. Daarmee zal dan de bestaande hypotheek worden afgelost.
Er kan ook gekozen worden voor het economisch toebedelen. Hierbij heeft de partner die blijft zowel de lusten (hypotheekrenteaftrek) als de lasten (kosten/aflossing hypotheek). Juridisch gezien blijft de woning dan voor ieder 50% eigendom. De belastingdienst zal de blijvende partner zien als volledige eigenaar van de woning, waardoor 100% belastingvoordeel blijft behouden. Uiteraard moeten alle afspraken zorgvuldig worden vastgelegd. Een scheidingsbemiddelaar of financieel adviseur kan u hierbij helpen.
De woning verkopen.
Kan één van u beiden de hypotheek na de scheiding niet overnemen? Dan volgt de verkoop van de woning. Als de woning bij verkoop voldoende opbrengt, kan de hypotheek worden afgelost en de overwaarde worden verdeeld.
De woning onverdeeld houden.
U kunt er ook voor kiezen om de woning onverdeeld te laten, dat wil zeggen: u behoudt gezamenlijk het eigendom van de woning, ook nadat de scheiding officieel rond is. U kunt de woning voor onbepaalde tijd onverdeeld laten. Daarmee verschuift u het probleem naar de toekomst, u weet natuurlijk niet hoe de situatie er dan uit ziet. U kunt hiervoor kiezen als geen van beiden voldoende middelen heeft om in de woning te blijven wonen maar dat u verwacht dat één van beiden dit in de (nabije) toekomst wel heeft. Het kan ook zijn dat u het huis aanhoudt omdat u het prettig vindt om de kinderen eerst op een vertrouwde plek aan de scheiding te laten wennen. Een nadeel van deze keuze is dat u nadat de scheiding rond is de woonlasten met elkaar blijft delen.
Wilt u meer weten? Neem contact met ons op voor een geheel vrijblijvend adviesgesprek en ervaar zelf de meerwaarde van ons makelaarskantoor. Wij helpen u graag!